ایام فاطمیه، نام روزهایی است که دوستداران اهل بیت (علیهمالسّلام) به مناسبت شهادت حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها)، عزاداری میکنند. به دلیل اختلاف روایات در تاریخ شهادت حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) و معتبر دانستن دو نقل تاریخی از سوی علمای شیعه، شیعیان ایام فاطمیه را در دو نوبت مختلف گرامی داشته و در این ایام به یاد مصائب دخت نبی اکرم (سلاماللهعلیها) و مظلومیت همسر ایشان حضرت علی (علیهالسّلام)، در مجالسی به ذکر فضائل و مصائب، برترین بانوی اسلام و اولین شهید راه ولایت، پرداخته و از دشمنان اهل بیت، تبری میجویند.
بنا بر نظر مشهور علمای شیعه، فاطمیه اول از سیزدهم تا پانزدهم جمادی الاول و فاطمیه دوم از سوم تا پنجم جمادی الثانی میباشد.
درباره تاریخ شهادت حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) روایات مختلفی وجود دارد و از چهل روز تا شش ماه بعد از رحلت پیامبر (صلیاللهعلیهوآله) بیان شده است؛
اما در عرف، به دهه دوم جمادیالاول، از دهم تا بیستم جمادیالاول که بنابر قول ۷۵ روز، شهادت آن بانوی بزرگوار در آن واقع شده دهه فاطمیه اول و به دهه اول جمادیالثانی از اول تا دهم جمادیالثانی، که طبق قول ۹۵ روز، شهادت حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) در آن واقع شده است، دهه فاطمیّه دوم گفته میشود.
**** دهه یا ایام فاطمیه در سال ۱۴۰۲ از روز جمعه تاریخ ۲۴ آذرماه شروع و در روز یکشنبه تاریخ ۳ دی ماه تمام میشود. بنابراین افراد برای برگزاری مراسمات خود میتوانند در این بازه زمانی اقدامات لازم را انجام دهند. در تقویم شمسی سال ۱۴۰۲، روز یکشنبه ۲۶ آذر ماه به مناسبت شهادت حضرت فاطمه (س) تعطیل اعلام شده و همه جا در ایران تعطیل خواهد بود.
--------------------------------
پیامها و ارزشها در ایام فاطمیه
ایام فاطمیه، فرصتی مناسب است تا به ماهیت و ارزشهایی که حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) برای مسلمانان نماد میشود، تأمل کنیم. در ادامه، به برخی از ارزشها و پیامهایی که در این ایام باید در نظر گرفته شوند، اشاره خواهیم کرد:
- عشق و ارادت به اهل بیت (علیهم السلام): در ایام فاطمیه، ما دعوت شدهایم تا عشق و ارادت خود را به اهل بیت (علیهم السلام) بیان کنیم. اهل بیت (علیهم السلام) نمونهای از عدالت، استقامت و صبر بودند و از آنها الگو بگیریم.
- صبر و تحمل: حضرت فاطمه (سلام الله علیها) در زندگی خود با تحمل و صبر بینظیری روبرو شدند. این ایام برای ما فرصتی است تا تحمل و صبر را در مواجهه با مشکلات و آزمایشها به عنوان یک ارزش بزرگ آموزش دهیم.
- بردباری و تواضع: حضرت فاطمه (سلام الله علیها) تواضع و بردباری بزرگی در برابر مصیبت و سختیها نشان دادند. در این ایام، ما باید بردباری و تواضع را در رفتار و زندگی خود عملی کنیم.
- عدالت و انصاف: حضرت فاطمه (سلام الله علیها) نمادی از عدالت و انصاف بودند. در این ایام، ما باید به عدالت در رفتار، قضاوت و رفتار با دیگران توجه کنیم و از هرگونه نابرابری و ستم پرهیز کنیم.
- خدمت به محتاجان: حضرت فاطمه (سلام الله علیها) همواره به خدمت محتاجان و نیازمندان اهتمام داشتند. در این ایام، ما نیز باید به خدمت به محتاجان و کمک به نیازمندان توجه ورزیم.
هدف از ایام فاطمیه، اعتکاف به ارزشها و آموزههای اهل بیت (علیهم السلام) است. باید این ایام را به فرصتی برای تأمل و ارتقاء روحیه خود تبدیل کنیم و ارزشهای معنوی را در زندگی خود عملی کنیم.