رفتن به محتوای اصلی
x

سالگرد ارتحال امام خمینی رضوان الله علیه و حماسه 15 خرداد

پس از تشخیص سرطان معده امام خمینی (رحمت الله علیه) در 1368/2/29 تصمیم تیم پزشکی بر جراحی فوری قرار گرفت و عمل جراحی نیز با موفقیت طی شد. اما ابعاد پیش بینی نشده بیماری، چند روز پس از عمل نمایان شد.

سیزدهم خرداد، قلب امام خمینی (رحمت الله علیه) از کار ایستاد و با آمادگی تیم پزشکی موقتاً ضربان قلب و تنفس آغاز به کار کرد؛ اما ایشان بی هوش بود، و بعد از ظهر تنها برای لحظاتی ایشان به هوش آمد؛ اما سرانجام در ساعت ۲۳: ۲۲ دقیقه شب، قلب ایشان از حرکت بازایستاد.

غسل و کفن امام خمینی (رحمت الله علیه) حوالی ساعت دو بامداد چهاردهم خرداد، در حیاط کوچک محل کار ایشان انجام و پیکر امام خمینی (رحمت الله علیه) به سردخانه نزدیک بیمارستان منتقل شد.

ساعت هفت صبح، گوینده خبر صداوسیما با صدایی بغض آلود، خبر درگذشت امام خمینی (رحمت الله علیه) را با خواندن اطلاعیه که سیداحمد خمینی صادر کرده بود، به اطلاع ملت رساند.

جلسه رسمی مجلس خبرگان رهبری، صبح چهاردهم خرداد تشکیل شد. پس از قرائت قرآن، وصیت نامه امام خمینی (رحمت الله علیه) گشوده و توسط سیدعلی خامنه ای (رئیس جمهور)، قرائت شد. و سرانجام پیشنهاد رهبری سیدعلی خامنه ای، در خبرگان رهبری با اکثریت قاطع پذیرفته شد.

وداع با پیکر امام خمینی (رحمت الله علیه) تا صبح سه شنبه شانزدهم خرداد در مصلای تهران ادامه داشت. ساعت ۷: ۳۵ صبح، جمعیت بسیار انبوه مردم به امامت مرجع تقلید وقت، سیدمحمدرضا گلپایگانی، بر پیکر امام خمینی (رحمت الله علیه) نماز گزاردند.

در مسیر تشییع در حوالی بهشت زهرا(سلام الله علیها)، به دلیل متوقف شدن خودرو در میان جمعیت، تابوت حامل امام خمینی (رحمت الله علیه) به یک بالگرد منتقل شد. بالگرد در ساعت ۳۰: ۱۰ در محل دفن به زمین نشست. به دلیل جمعیت زیاد تکه های از کفن پاره شد. و سرانجام ساعت ۴ بعد از ظهر، پیکر در یک تابوت فلزی، دوباره به بهشت زهرا(رحمت الله علیه) بازگردانده شد و توسط ناطق نوری به خاک سپرده شد.

خبر رحلت امام خمینی (رحمت الله علیه) بی درنگ در صدر خبرهای جهان قرار گرفت و بازتاب گسترده ای در منطقه و جهان داشت و مسلمانان زیادی در جهان، اعم از شیعه و سنی، اقدام به برپایی مجالس سوگواری کردند. رهبران، مقامات، شخصیت ها، سازمان ها و گروه های جهانی نیز با حضور یا فرستادن پیام، درگذشت امام خمینی (رحمت الله علیه) را تسلیت گفتند.

 

امام خمینی (رحمت الله علیه) مرجع تقلید بزرگ شیعه که با رهبری انقلاب اسلامی توانست نظام جمهوری اسلامی ایران را در بهمن ۱۳۵۷ بر پا کند، ده سال پس از آن درگذشت. ایشان که همواره آماده این سفر بود، مرگ را نیستی و نابودی نمی دید. مرگ در نظر ایشان هجرت و زوال تعلقات و منصب های دنیایی شمرده شده است و مردن نه هلاک، بلکه حیات است. ایشان با تشبیه مرگ به خواب همواره مهیای رفتن بود و خاطرنشان می کرد جوانان رو به پیری و پیران رو به مرگ پیش می روند؛ بنابراین پیش از آنکه فرصت از دست برود، باید چاره ای اندیشید.

موج شهادت سران و مسئولان کشور در آغاز انقلاب اسلامی، موجب شد امام خمینی (رحمت الله علیه) بر قائم به شخص نبودنِ نهضت اسلامی ایران و هراس نداشتن ملت از مرگ، تأکید ویژه کند. ایشان با پیش بینی وضع پس از خود، با پذیرش استعفای قائم مقام رهبری و دستور بازنگری در قانون اساسی و ترمیم آن زمینه را برای حل مشکلات رهبری پس از خود هموار کرد و هنگام اقدام برای عمل جراحی، با آمادگی برای هر اتفاقی، از جمع خانواده حلالیت طلبید و آنان را به آرامش سفارش کرد؛ یک روز پیش از درگذشت در جمعه دوازدهم خرداد نیز از اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی خواست تا در خطبه های نماز جمعه، از مردم درخواست دعا کند. نگارش هشت وصیت نامه در دوره های مختلف زندگی، به ویژه آخرین وصیت نامه که در آن بر سفر خود به جایگاه ابدی با دلی آرام و قلبی مطمئن و روحی شاد و ضمیری امیدوار تأکید کرد، نشان از آمادگی کامل ایشان برای این سفر داشت.

***********************************************************************************

قیام ۱۵ خرداد (۱۳۴۲ش)، تجمع و راهپیمایی مردم برخی از شهرهای ایران در اعتراض به دستگیری امام خمینی. تظاهرات در قم، تهران و ورامین به خشونت کشیده شد و تعدادی از مردم کشته و مجروح شدند.

imageتصویری از اعتراض مردم ایران به دستگیری امام خمینی

دستگیری امام خمینی به‌خاطر سخنرانی او در مدرسه فیضیه علیه محمدرضا پهلوی شاه وقت ایران بود. در این سخنرانی حکومت وقت به حکومت یزید تشبیه شده بود. امام خمینی، به‌دلیل کشته شدن جمعی از مردم، این روز را برای همیشه عزای عمومی اعلام کرد از این‌رو ۱۵ خرداد در تقویم جمهوری اسلامی ایران تعطیل رسمی است.


قیام۱۵ خرداد از دیدگاه امام خمینی و آیت الله خامنه ای
  • امام خمینی:

راهگشای نسل های آینده

قیام ۱۵ خرداد اسطورۀ قدرت ستمشاهی را در هم شکست و افسانه ها و افسون‌ها‏‎ ‎‏را باطل کرد. شهادت جوانان رشید و زنان و مردان در آن روز سدّ عظیم قدرت شیطانی‏‎ ‎‏را از بنیان سست نمود. خون سلحشوران کوخ نشین، کاخ‌های ستم را در هم کوبید. ملت‏‎ ‎‏عظیم الشأن ایران با قیام و نثار خون فرزندان عزیز خویش، راه قیام را برای نسل‌های آینده‏‎ ‎‏گشود و ناشدنی‌ها را شدنی کرد.[۱۹]

ریشه داشتن در عاشورای امام حسین(ع)

سالروز‏‎ ‎‏خرداد۴۲ خمیرمایۀ نهضت مبارک ملت بزرگ ایران و روز بذر انقلاب بزرگ اسلامی‏‎ ‎‏ماست. ملت عزیز باید این خمیرمایه و بذر پربرکت را در عصر عاشورای ۱۳۸۳ قمری‏‎ ‎‏جستجو کند؛ عصر عاشورای مصادف با ساعات شهادت نصرت آفرین سید مظلومان و‏‎ ‎‏سرور شهیدان؛ عصر عاشورایی که خون طاهر و مطهر ثارالله و ابن ثاره به زمین گرم کربلا‏‎ ‎‏ریخت و ریشۀ انقلابات اسلامی را آبیاری نمود. [۲۰]


۱۵ خرداد، یوم الله

ملت بزرگ ایران سالروز ۱۵ خرداد را که یوم الله است زنده نگه می دارد، و افتخار قیام‏‎ ‎‏ملت را که با مشت گره کرده و خون طاهر خویش در مقابل ستمشاهی پهلوی ایستاد و پایۀ‏‎ ‎‏استوار انقلاب اسلامی را ـ که سرنگونی قدرتمندترین جنایتکار منطقه را در پی داشت ـ‏‎ ‎‏ریخت از یاد نمی برد. [۲۱]

۱۵ خرداد، قیام قشرهای اسلامی

۱۵خرداد را به تبع اسلام اينها(قشرهای اسلامی) بوجود آوردند و به تبع اسلام اينها حفظ کردند؛ و به تبع اسلام اينها نگهداری می کنند. کسانی كه گمان می كنند غير قدرت اسلام می توانست يك همچو سدی رابشکند در خطا هستند. [۲۲]

آیت الله خامنه ای:

عناصر سه گانه در قیام

در ۱۵ خرداد سه عنصر وجود داشت. یکی عنصر مردم بود، یکی عنصر رهبر و امام بود و سومی عنصر انگیزه‌ی مذهبی و روح شهادت‌طلبی و فداکاری برای خدا بود. نطفه‌ی انقلاب ما با این سه عنصر بسته شد.[۲۳]