رفتن به محتوای اصلی
x

سالگرد ارتحال امام خمینی رحمت اله علیه و حماسه 15 خرداد

سید روح‌الله موسوی خمینی (۱۲۸۱-۱۳۶۸ش) مشهور به امام خمینی رهبر انقلاب اسلامی و بنیانگذار نظام جمهوری اسلامی ایران و از مراجع تقلید شیعه است.

وی از سال ۱۳۴۱ش مبارزه علنی علیه نظام سلطنتی پهلوی در ایران را آغاز کرد. حکومت وقت دو بار او را بازداشت کرد و بار دوم به ترکیه و سپس به عراق تبعید کرد. ۱۳ سال در حوزه علمیه نجف به رهبری مبارزان انقلابی و نیز تدریس و تألیف در علوم حوزوی و دینی پرداخت. در ۱۲ بهمن ۱۳۵۷ش با گسترش مبارزات مردم به ایران بازگشت و بعد از پیروزی انقلاب در ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ش تا آخر عمر (۱۳ خرداد ۱۳۶۸ش)، رهبر جمهوری اسلامی ایران بود.

نظریه ولایت مطلقه فقیه از نظریه‌ای فقهی-سیاسی مبتنی بر باورهای تشیع، مهم‌ترین نظریه او است. وی تلاش کرد حکومت جمهوری اسلامی و قانون اساسی آن را بر اساس همین نظریه شکل دهد. از نگاه امام خمینی حکومت، فلسفه عملی تمامی فقه است. نگاه حکومتی او به فقه باعث شد تا وی ضمن تأکید بر حفظ چارچوب فقه سنتی، به نوآوری در اجتهاد معتقد شود. نظریه نقش زمان و مکان در اجتهاد و برخی فتاوای تأثیرگذار او را می‌توان نتیجه همین نگاه دانست.

مسلمانان به‌ویژه شیعیان جهان علاقه فراوانی به او داشتند. مراسم تشییع او با شرکت حدود ده میلیون نفر، پرجمعیت‌‌ترین مراسم تشییع جهان شمرده می‌شود و هر ساله در سالروز درگذشت او، با حضور شخصیت‌های سیاسی و مذهبی مراسمی در آرامگاه او برگزار می‌شود.

امام خمینی جز فقه و اصول در فلسفه اسلامی و عرفان نظری نیز صاحب‌نظر و دارای تألیفات است و جزو عالمان و استادان اخلاق شمرده می‌شود. در دوران تدریس در قم در مدرسه فیضیه جلسات درس اخلاق برپا می‌کرد. در تمام عمر، زندگی ساده و زاهدانه‌ای داشت.

******************************

قیام ۱۵ خرداد (۱۳۴۲ش)، تجمع و راهپیمایی مردم برخی از شهرهای ایران در اعتراض به دستگیری امام خمینی. تظاهرات در قم، تهران و ورامین به خشونت کشیده شد و تعدادی از مردم کشته و مجروح شدند.

دستگیری امام خمینی به‌خاطر سخنرانی او در مدرسه فیضیه علیه محمدرضا پهلوی شاه وقت ایران بود. در این سخنرانی حکومت وقت به حکومت یزید تشبیه شده بود. امام خمینی، به‌دلیل کشته شدن جمعی از مردم، این روز را برای همیشه عزای عمومی اعلام کرد از این‌رو ۱۵ خرداد در تقویم جمهوری اسلامی ایران تعطیل رسمی است.

  • امام خمینی:

راهگشای نسل های آینده

قیام ۱۵ خرداد اسطورۀ قدرت ستمشاهی را در هم شکست و افسانه ها و افسون‌ها‏‎ ‎‏را باطل کرد. شهادت جوانان رشید و زنان و مردان در آن روز سدّ عظیم قدرت شیطانی‏‎ ‎‏را از بنیان سست نمود. خون سلحشوران کوخ نشین، کاخ‌های ستم را در هم کوبید. ملت‏‎ ‎‏عظیم الشأن ایران با قیام و نثار خون فرزندان عزیز خویش، راه قیام را برای نسل‌های آینده‏‎ ‎‏گشود و ناشدنی‌ها را شدنی کرد.

*******************************

سخنان منتشرنشده استاد فاطمی‌نیا درباره امام خمینی(قدس سره)

سخنان منتشرنشده استاد فاطمی‌نیا درباره امام خمینی(ره)+فیلم

مرحوم فاطمی‌نیا می‌گفت: حاج حسین فاطمی، در خواب امام زمان(عج) را در حرم حضرت معصومه(س) دید. یک دفعه حاج آقا روح‌الله آمد و امام(عج) تمام قد بلند شد. با او معانقه کرد و به من فرمود: ایشان را رد می‌کنی؟ ایشان موید از جانب ماست.

 

به گزارش خبرنگار حوزه مسجد و هیأت خبرگزاری فارس، مرحوم آیت‌الله سیدعبدالله فاطمی‌نیا علامه و محقق دینی در بیاناتی در مورد برخی بزرگانی که درک کرده بود، خاطراتی را نقل کرده و به شخصیت عالی‌قدر حضرت امام خمینی(ره) حق شناسی و ادای احترامی خاصی داشت. 

آیت‌الله فاطمی به دنبال نگارش کتابی علیه امام بود

وی درخصوص امام خمینی (ره) اظهارداشت: من حاج حسین فاطمی از شاگردان میرزا جواد ملکی را در ۱۰۰ سالگی زیارت کردم. او می‌گفت آقامیرزاجواد در من تصرفی کرد و من دیگر غیبت نکردم. آیت‌الله حاج آقا‌ حسین فاطمی(ره) به دنبال نگارش کتابی علیه کارهای حضرت امام (ره) بود.

مرحوم استاد فاطمی‌نیا در بیان خاطراتش افزوده است: حاج آقا سیدحسین فاطمی بعد از قیام امام خمینی (ره) یک کتاب در رد کارهای انقلابی امام نه در رد خود ایشان می‌نویسد. چه بسا او معتقد بود در عصر غیبت نباید اقداماتی این چنین کرد. افرادی که به دیدار ایشان می‌رفتند، می‌دیدند که در حال نگارش کتابی با مضمون مخالفت با امور انقلابی حاج آقا روح الله بود. یک عارف در حال نگارش کتابی علیه عارف دیگری بود تا بگوید کار این آقا را نمی‌پسندم. افراد دیگری هم بودند که می‌گفتند این آقا را قبول داریم، اما کارهایش را نمی‌پسندیم.

حاج آقا حسین فاطمی کتاب ۳۰۰ صفحه‌ای خود را پاره کرد

وی گفت: آقایی به نام سنجیده در قم یکی از راویان این ماجراست که می‌گوید روزی به منزل حاج آقا حسین رفتم و دیدم کتاب را پاره کرده است و دور انداخته است. از ایشان ماجرا را پرسیدم که گفت: کتاب من به ۳۰۰ صفحه رسیده بود. در  خواب دیدم که حرم خانم‌ حضرت معصومه (س) را قرق کرده‌اند و می‌گفتند که امام زمان(عج) در حال زیارت هستند و کسی نباید وارد شود. من التماس کردم و من را راه دادند.

ایشان موید از جانب ماست

مرحوم فاطمی‌نیا ادامه داد: حاج‌آقا حسین می‌گفت که من وارد شدم و دیدم امام زمان(عج) در حرم هستند و حالتی دارند که گویی منتظر کسی هستند. یک دفعه حاج آقا روح‌الله آمد و امام زمان (عج) تمام قد بلند شدند و احترامش کردند. با او معانقه کردند و حین معانقه انگار به من فرمودند: ایشان را رد می‌کنی؟ ایشان موید از جانب ماست. از خواب بیدار شدم. دیدم عجب خطایی کرده‌ام و تمام کتاب را پاره کردم.

آدم حسابی نمی‌تواند مخالف امام خمینی (ره) باشد

وی تصریح کرد: علامه آیت‌الله سیدمرتضی عسکری بعد از رحلت امام خمینی (ره) تجلیل ویژه‌ای در یک کنگره بین‌المللی از ایشان داشت که این امر موجب شد برخی از افراد که با انگیزه ضدیت با نظام دور علامه عسکری جمع شده بودند، از ایشان فاصله بگیرند. 

مرحوم فاطمی‌نیا گفت: آقامیرزاجواد تهرانی قدش خمیده بود و به حد رکوع رسیده بود. او با امام ۱۸۰ درجه اختلاف مبنایی داشت، اما حتی به جبهه هم رفت؛ زیرا فهمید ایشان برای خدا قیام کرد. یک آدم حسابی و پاکیزه نمی‌تواند مخالف امام باشد. افراد مخالف یا پاکیزه نیستند یا غافل هستند که امیدواریم خدا هدایتشان کند.

این استاد اخلاق در جای دیگری گفته بود که مرحوم آیت الله العظمی بهاءالدینی می‌فرمود تمام انبیاء الهی صلواه الله علیهم به وجود امام خمینی(ره) مبتهج هستند.